De Verhalenkast in Theater aan het Spui, 2013


Riboet Verhalenkunst begon als ‘Het Indisch Zwijgen? Me Hoela!’ In 2012 bundelden Wendy Ripassa, Martijn Grootendorst en Elsbeth Vernout, allen met een Indische achtergrond, hun krachten voor dit Verhalenproject. Uit behoefte om de verhalen te verzamelen van de laatste generatie die Nederlands-Indië persoonlijk heeft meegemaakt, op video op te nemen en deze te delen op Facebook en de website.

Wat is jouw verhaal?

Ze introduceerden hiervoor de Verhalenkast. Vertellers nemen plaats in de kast, schuiven het gordijntje open en vertellen voor live publiek hun verhaal. De persoonlijke verhalen vinden als korte filmpjes een plek in de expositie. De eerste grote opdracht in een museum was voor het Haags Historisch Museum, gekoppeld aan de expositie ‘Sporen van smaragd’, over het Indische verleden van Den Haag. Sindsdien verzamelt Riboet verhalen rondom diverse thema’s voor musea en instellingen als Het Indisch Herinneringscentrum, het Joods Historisch Museum en Holocaust Museum en Stadsmuseum Zoetermeer.

Het voelt nu als mijn museum

Tong Tong Fair, 2012


‘Het Indisch Zwijgen? Me Hoela!’ is inmiddels een van de projecten van Riboet Verhalenkunst. De Verhalenkast is gebleven en aangevuld met een Vertelparasol voor straatinterviews tijdens festivals. Ook het ‘Storyboard’ is geïntroduceerd, met deze theatrale dienbladen zorgt Riboet voor interactie en reuring tijdens evenementen. De verhalen en filmpjes brengen exposities tot leven en maken het publiek onderdeel van het verhaal en het museum.