Me Hoela!

Inez Schatz – Het land van mijn voorouders (2012 op de Tong Tong Fair)

Riboet Verhalenkunst begon als ‘Het Indisch Zwijgen? Me Hoela!’ In 2012 bundelden Wendy Ripassa, Martijn Grootendorst en Elsbeth Vernout, allen met een Indische achtergrond, hun krachten voor dit Verhalenproject. Uit behoefte om de verhalen te verzamelen van de laatste generatie die Nederlands-Indië persoonlijk heeft meegemaakt, op video op te nemen en deze te delen op Facebook en de website. Ze introduceerden hiervoor de Verhalenkast. Vertellers nemen plaats in de kast, schuiven het gordijntje open en vertellen voor live publiek hun verhaal. De eerste grote opdracht in een museum was voor het Haags Historisch Museum, gekoppeld aan de expositie ‘Sporen van smaragd’, over het Indische verleden van Den Haag. Sindsdien verzamelt Riboet voor het museum verhalen rondom diverse thema’s en op verschillende locaties zowel binnen als buiten het museum.

‘Het Indisch Zwijgen? Me Hoela!’ is inmiddels een van de projecten van Riboet Verhalenkunst. De focus ligt niet alleen meer op Indische verhalen, maar op verhalen gekoppeld aan de thematiek van de expositie.De Verhalenkast is gebleven en aangevuld met een Vertelparasol voor straatinterviews tijdens festivals. Ook het ‘Storyboard’ is geïntroduceerd, met deze theatrale dienbladen zorgt Riboet voor interactie en reuring tijdens evenementen. De verhalen en de filmpjes voegen waarde toe aan de beleving van en participatie bij de tentoonstelling. Het woord ‘kunst’ verwijst naar de kunst van het verhalen losmaken en delen en naar het omzetten van de persoonlijke verhalen in nieuwe kunstuitingen.